Yeo Valley Primary School

Yeo Valley Primary School

Forest school

  

At Yeo Valley Primary we are able to provideForestSchoolactivities to all children throughout the school year from  Reception to Year 6 as part of the school curriculum. These sessions will take place either in theForestSchoolarea on the school grounds or on the Sports Field opposite the school.  

The philosophy ofForestSchoolis to encourage and inspire individuals of any age through positive outdoor experiences.ForestSchoolwill aim to develop:

  • Independence
  • Good social communication skills                         
  • Self motivation
  • A positive mental attitude, self-esteem and confidence

As the children progress through the school they will have the opportunity to experience activities that extend their capabilities and become increasingly challenging.ForestSchoolgoes on rain or shine!

  

Gardening 

 Since 2005 the school has an area of raised beds for  growing vegetables.  This was initiated as part of the Food for  Thought project, where South West schools are linked with comparable schools inUganda. Supported by the Global Centre inExeterthe project engages the children’s understanding of Ugandan culture particularly through the growing of food with the sharing of ideas and techniques. Gardening activities at the school have developed significantly in support of this project with the addition of further raised beds established on a smaller playground.

   A greenhouse erected in spring 2010 allows the growing of exotic fruit and vegetables as well as an African style ‘keyhole’ garden built as aForestSchoolproject, where the children try out some Ugandan vegetable varieties. The school also acquired a polytunnel in spring 2013 where more traditional vegetables are grown – tomatoes, cucumbers, lettuce and beans have gone to the school canteen but the strawberries didn’t make it that far!

The school is also a key player in the local community garden run and managed by the children and local residents. Originally a disused and unsightly public play area, the site has been redesigned as an attractive vegetable garden with the combined support of the school, the local residents and the local housing association. The residents have benefited by growing and eating healthy, fresh produce and plan to sell the excess in the town pannier market.